Survival – техники за оцеляване

Есента е един от най-благодатните сезони за събирателство. Както за нас хората, така и за животните. Голяма част от подходящите за консумация от нас растения и гъби, се събират главно през есента.

В тази поредица статии, ще се опитам да ви запозная с някои от най-разпространените растения и гъби в България, подходящи за събиране през есента. И разбира се с най-безопасните. Списъкът по-долу не претендира за изчерпателност, но обхваща по-голяма част от ядивните растения, плодове и ядки, които аз събирам през есента. Част от тях могат да се събират и целогодишно, като за всяко едно от тях ще има отделен материал със справочна цел.

Какво можем да събираме

Ядки: Листа,билки и корени: Плодове:
Лешници Папур Малина
Семена от борови шишарки Бял равнец Къпина
Жълъди Резене Боровинка
Букови ядки Чувен Дива ягода
Орехи Репей

А сега за гъбите…

Една от гъбите които най-често срещам по време на разходките си, е сярната гъба /Laetiporus sulphureus или Polyporus sulphureus/. Това са две разновидности на една и съща гъба, като се вярва ,че Polyporus sulphureus има по-добри вкусови качества, което не мога да твърдя от личен опит, понеже съм опитвал само нея.

onwood

Разликата между двете гъби е в интензивноста на оцветяването. При Polyporus sulphureus, то е по-наситено и по-скоро оранжево отколкото жълто, като долната повърхност на гъбата също е с по-наситено оцветяване.

Гъбата расте по широколистни дървета, а аз най-често съм я събирал в един ограничен полски район, където расте по стеблата на джанки. Еднократно съм забелязвал сярна гъба и на стеблото на липа. Гъбата обикновенно не плододава на едно и също дърво, така че няма гаранция че ще я намирате на едно също място или район, през цялото време.

Месото на гъбата е плътно със лек кисел вкус, който изчезва при готвене. Може да се консумира във сурово състояние както и пържена, като леко изпържената гъба е подходяща за съхранение във фризер за около 1-2 месеца.

fried

Събират се само млади гъби, които са по ярко оцветени и по-крехки. Старите гъби са с бледо жълт цвят и са жилави и неподходящи за консумация. За съжаление сярната гъба не може да се суши, макар че съм опитвал.

Важно:

Твърди се че гъбата може да причини стомашни разстройства, гадене и халюцинации при някои хора с алеригия и най-вече при деца.

Когато за първи път събирах от тази гъба опитах парче с размерите на кибритена кутийка, направо на място. После директо потеглих към вкъщи с идеята, че физическата активност по пътя /около 3 километра/ ще инициира евентуални проблеми, като посочените по-горе. За моя радост нищо подобно не се случи. У дома приготвих гъбата с пържене в масло до получаване на златист цвят и разбрах защо в англо-говорящите страни я наричат „chicken of the woods”.

Не мога да твърдя, че на вкус е точно като пилешкото, както казват, но пределено консистенцията и вида и са почти като на пилешкото. Консумирал съм я и на салата с див лук , зехтин и черен пипер и мога да кажа, че гъбата определено е много вкусна и лека за ралика от някои други горски гъби.

Разпространено е твърдението, че няма отровни дървесни гъби, а само негодни за консумация. Това не е така!!! В България има отровна дървесна гъба, двойник на кичестата пънчушка. Бъдете внимателни. Сярната гъба няма отровни двойници и яркия и цвят я правят почти невъзможна за объркване с друга дървесна гъба, освен ако не страдате от тежка форма на далтонизъм.

Следва продължение…

7 коментара за сега.

 1. slaf40 каза:

  А бе младеж ти продължаваш да се дъниш !
  Кога започва за тебе есента ?
  До колкото ми е известно в Северното полукълбо есенните месеци са : септември, октомври и ноември .
  Къде си видял дива ягода септември месец ? Листата се берат, докато са още млади и зелени – в периода май-август. Да не говорим за белия равнец , който се бере по време на цъфтежа (юни —август)… и тн

 2. slaf40 каза:

  Примера с корените на дивата ягода е нелеп , виж си статията (ако е твоя).
  Дивата ягода си я дал в графата плодове , а ми се оправдаваш с корените и …
  Цветовете трябва да се берат при силно слънце, тъй като тогава етеричните им масла и с тях и лечебната им сила, се повишават.
  Септември слънцето не е силно, а и не съм срещал бял равнец.
  Две статии прочетох в блога ти и в двете откривам неточности
  Нямам и намерение да вървя след теб с червения химикал.

 3. Кирил Трифонов каза:

  Слави ай стига……….Тука за билкарство ли иде реч и или за бушкрафт? Събираш това което има а не седиш да чакаш да има силно слънце че да го береш. А ягодите ако беше в корени, щеше да има защо е в корени ли? Момчето си е написало че някои от тях се събират целогодишно. Нещо почвате да прекалявате. Честно.

 4. slaf40 каза:

  „Част от тях могат да се събират и целогодишно, като за всяко едно от тях ще има отделен материал със справочна цел.“
  Моля за извинение , явно не съм прочел статията до край .

 5. Станислав каза:

  Здравейте! Сярната гъба може да се намери и през пролетта,в дъждовно лято,но най-вече през есента.Най-често паразитира по тополови и върбови дънери/живи или гниещи,като може да покрие цялото стъбло.Брал съм колония от над 50 килограма.Става за сушене,но губи качествата си.най-добре е да се бланшира и да се консервира в буркани/с подправки/след варене от 4 часа.С маринованите гъби се прави каша и тогава сярната гъба е точно с вкус на пилешко месо.Може да пробвате и на туршия-наредете я в буркани с широко гърло и я залейте с марината,като наредите между гъбите хрян.Може да я запържите и да я съхраните с чесън и зехтин.Универсална гъба.Да ви е вкусно !

 6. FireBg каза:

  Засмях се на последната забележка „освен ако не страдате от остра хформа на далтонизъм“ хахаха супер. Иначе ми беше много интересно.

Публикувай коментар